Föreställningsbild från Tarab.
Föreställningsbild från Tarab.
Föreställningar
17 november

TARAB

Fem dansare förenas i udda rytmiska mönster från det förislamiska kulturarvet i Mellanöstern. Allt ackompanjerat och förstärkt av daf- och tombakspelaren Mohammad Reza Mortazavi som spelar live på scen. 

En del av Nafas نفس Dansfestival.

I TARAB, den tredje delen i en trilogi, fokuserar det samtida danskompaniet عطش ATASH عطش på outforskade, underrepresenterade och i vissa sammanhang förbjudna rörelsematerial, healingceremonier och udda rytmiska mönster från det förislamiska kulturarvet bland etniska grupper i Väst- och Centralasien. Danskosmologier såsom till exempel Sama, Ghare Pire Zhan, Hatan och Afar har genomgått flera former av eurokoloniala och islamiska översättningar. Kvinnor har, från att ha varit de främsta utövarna, antingen reducerades till sexualiserade underhållningsdansare eller förbjudits att framföra dessa danser helt och hållet.

Fem dansare förkroppsligar dessa tusenåriga rörelser till virtuose slagverkaren Mohammad Reza Mortazavis komplexa rytmer på de persiska slagverksinstrumenten tombak och daf, live på scen. 

TARAB handlar om att föreställa sig en möjlig dialog mellan uråldriga dansvärldar och det samtida dansspråket utan att väja för den koloniala dynamiken mellan de två. "Tarab" uppstår när en kropp hänger sig helt åt musik. Ett förhöjt ögonblick uppstår när kropp och musik förenas i en form av extas.

Efter föreställningen deltar de medverkande i ett samtal på scen, lett av koreografen Gwyn Emberton.  

Föreställningen visas som en del av Förbjuden kulturvecka.

Typ
Föreställningar
Spelas
17 november
Plats
Skånes Dansteater
Ålder
Rekommenderad från 13 år
Längd
75 min
Föreställningsbild från Tarab.
Föreställningsbild från Tarab.

Priser

Ordinarie

150 kr