Porträttbild på dansaren Maria Pilar Abaurrea Zardoya.

Maria Pilar Abaurrea Zardoya

Dansare på Skånes Dansteater sedan 2015.

Maria Pilar är född i Pamplona i Spanien och utbildade sig inom klassisk och modern dans vid Escuela Oficial de Navarra.

Under hennes 20 år långa karriär har hon dansat i några av de främsta internationella dansinstitutionerna med framstående koreografer. Hon har dansat med Dansk Danseteater i Danmark, Felix Landerer i Tyskland, svenska Norrdans, Saarländisches Staatstheaters balettkompani i Tyskland, och ItDansa i Spanien bland andra. Maria Pilar har även arbetat med koreografer som Marina Mascarell, Tero Saarinen, Tina Tarpgaard, Tilman O'Donnell, Örjan Andersson, Martin Forsberg, Linda Kapetanea, Jo Strömgren, Mats Ek, Jiří Kylián och Nacho Duato.

Hennes dedikation till kunskapsdelande över generationsgränser och intresse för dansens sociala dimensioner fick henne att slutföra en BA i danspedagogik 2020 vid Conservatorio Superior de Danza i Madrid.

Som dansare på Skånes Dansteater har du kunnat se Maria Pilar i bland annat in:finiteTransitZero-Zero, Time LoopsVår Dag, The view from here och it is like a large animal deep in sleep. Hon har lett ett stort antal workshoppar för till exempel barn, personer med Parkinsons sjukdom och personer som är nya till Skåne.