Dansarna Hanna Nussbaumer och Jure Gostinčar och skådespelaren Johanna Friberg.
Föreställningar
20 november

Relaxed Performance: Aniara

En föreställningsform som vänder sig särskilt till dig med funktionsvariationer, men även till dig som är ny och ovan besökare på teatern.

Aniara är en föreställning som blandar dans och teater. Den grundar sig på den svenska författaren Harry Martinsons bok med samma namn.

Aniara kallas jorden för Doris och den håller på att förstöras av hur människorna lever sina liv. Dom som kan flyr nu från planeten Doris. Aniara är namnet på ett av dom rymdskepp som åker fram och tillbaka från Doris till flyktingarnas nya hemplanet Tundrakloten.

Under en av dessa resor händer något oväntat. Aniara krockar med en mindre planet och börjar köra vilse. Vad händer med passagerarna och personalen på Aniara? Vad känner dom? Hur försöker dom rädda sig själva? Vad önskar dom sig mest av allt?

Nytt samarbete
I föreställningen Aniara möts Moomsteaterns skådespelare och Skånes Dansteaters dansare för första gången. Genom att blanda dans, musik och teater vill vi berätta denna viktiga berättelse. Tillsammans vill vi skapa en föreställning som är som en dikt som du kan se.

Om Relaxed performance

Föreställningen ges här som en "Relaxed performance" vilket är en föreställningsform som passar alla som önskar eller behöver en friare och mer avslappnad föreställningsupplevelse.

Föreställningsformen vänder sig särskilt till dig med funktionsvariationer men även till dig som är ny och ovan besökare på teatern och som kanske känner dig instängd på en ”vanlig” föreställning, för dig med småbarn och som är oroliga för att barnen ska störa eller som ofta behöver gå på toaletten.

På en "Relaxed performance" råder en tillåtande och avslappnad inställning till ljud och rörelser i publiken. Du är välkommen att sitta, ligga eller stå; röra på dig, dansa eller bara titta på. Det är även enkelt att ta sig in och ut ur salongen eftersom dörrarna hålls öppna under föreställningen.

Ljudnivån i föreställningen är lägre och det är ljusare i salongen – allt för att det ska råda en mer avslappnad atmosfär. Alla är välkomna och det finns inget rätt och fel sätt att vara publik på.

Tillgänglighet

RP
Typ
Föreställningar
Spelas
20 november
Plats
Skånes Dansteater
Ålder
Från 13 år.
Längd
90 min

"Formen relaxed performance är så genialisk i sin enkelhet! För oss är det skönt att det är uttalat att man får prata/låta, det är mest avgörande. Sen är det alltid fint att inte vara ensam om att vara funkisfamilj i publiken."

—  Publikröst om tidigare relaxed performance

"Den väldigt inbjudande o tillåtande stämningen. Min unge kunde se dansarna innan. Så bra pga rädsla för sminkade ansikten … Högklassig föreställning och vår lilla loppa säger nu att hon ska bli dansare."

—  Publikröst om tidigare relaxed performance

Kreativt team

Koreografi, regi

Carl Knif

Musik, ljuddesign

Ville Leppilahti

Scenografi, ljusdesign

Jukka Huitila

Kostymdesign

Karoliina Koiso-Kanttila

Dramatiker

Robin N Spegel

Posterfoto

Johan Sundell

Koreografen Carl Knif

För mig är Aniara en berättelse om hur vi människor är dåliga på att förstå vår egen situation. Hur vi har svårt att se kritiskt på det vi gör.

—  Carl Knif, koreograf